Filmhíradók Online

Busók hava

Karnevál és filmhíradó

2017. február 20. - filmhiradok

Február táján minden évben megsokasodnak a farsangi népszokásokról és karneváli felvonulásokról szóló tudósítások a hazai filmhíradókban. Az egzotikus külföldi képsorok mellett természetesen megjelennek a magyarországi hagyományok, melyek így a média nagyobb közönsége számára is kijelölik a tavaszi évad kezdetét. A látványos, szórakoztató filmhírek újra és újra bemutatják a folklór legfontosabb elemeit, ezzel segítik azok megőrzését és megerősítését.

Egy kifejezetten hosszú, több mint 5 perces néma híranyag 1927-ből a filmhíradók első beszámolója a mohácsi busójárásról. A rendkívül részletes tudósításban a karnevál minden lényeges motívuma látható, az ismeretlen operatőr azonban a különleges jelmezeknek is szentel időt és figyelmet. Ilyen például az 1:17-nél látható bébinek öltözött felnőtt, az 1:34-nél zenélő bohóczenekar vagy éppen az 1:36-nál feltűnő egyházi maskara. Ezek az öltözetek a kifordított farsangi világrend jelképei, amikor pár napra megszűnnek a társadalom egyezményes szabályai, és mindenki szabadon azzá válhat (és azt figurázhat ki), akit csak akar. A film azért is különleges, mert a népszokás bemutatása mellett a a két világháború közötti Mohács hangulatát is megőrizte régi falusi utcáival és házaival.

 

buso05.JPGbuso06.JPG

A bajor-osztrák vaschang szóból származó magyar farsang kifejezés a Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó karneváli időszakot jelöli, amely megelőzi a Húsvétig tartó 40 napos böjtöt. A mohácsi busójárás eredete a tavaszváró pásztorünnepek hagyományára vezethető vissza, mely az idők során összekeveredett a török elleni küzdelem mondáival. A 18. század óta jegyzett hagyomány szerint a mohácsiak a környéken található lápvilágból az éj leple alatt kitörve, rémisztő álarcokba bújva, hangos zajt csapva ijesztették el az ellenséget. A helyiek a győzelem örömére és a tél búcsúztatására a tavaszi napfordulót követő első holdtölte alkalmával azóta is különös jelmezekbe öltöznek, melyek elengedhetetlen kellékei a kifordított bunda, a szalmával kitömött gatya, a kolomp, hosszú fakürt, a kereplő, a buzogány és a bolondos kiegészítők. Az 1932-es beszámolóban mindez szépen látszik.

Még két hír az 1940-es évekből. Jól megfigyelhető ezekben a busójárás első felében feltűnő ijesztő piros-fekete álarcos alakoskodók sokasága, akik hagyomány szerint a Duna vizén átkelve érkeznek a városba. A faálarcok a farsang előtt a legnagyobb titokban saját kezűleg készültek, hogy senki ne sejthesse meg, ki a viselőjük. A felvonulás során megidézik az ősöket, halottakat és sok olyan lényt, aki nem az emberi világhoz tartozik. Lármájuk a csaták és a végítélet hangját, de a teremtés előtti káoszt idézi, melyből aztán kialakul a kozmosz ismert rendje. Az út végéhez érve tüzet raknak, majd három napig mulatnak lakomával, zenével és körtáncokkal. Ezeket a sokác táncokat, népviseleteket megörökítik a híradók is.

 

Az 1950-es évekből is találunk anyagokat, melyek jól illusztrálják, hogy a busójárás motívuma évtizedeken át milyen stabilan erősíti a filmhíradók ciklikus időszemléletét.

 

És végül egy 1957-ben bemutatott hír, mely csak áttételesen kapcsolódik ugyan a busójáráshoz, mégis érdekes, mert egy olyan ritka beszámolót tartalmaz, amelynek segítségével egy iparművészt leshetünk meg alkotás közben. Ebben a hírben a mohácsi születésű Bán Istvánt (1922. márc. 31 . - 1984. jan. 27.) láthatjuk amint következő gobelinje tervén dolgozik, feltehetően az óbudai Árpád Gimnáziumban, melynek egyik termét az igazgató a nyár idejére nagylelkűen átengedte a saját műteremmel nem rendelkező textiltervezőnek.

 

Az itt még csak tervként megjelenő 16 négyzetméteres Busójárás című faliszőnyeg 1958-ban elnyerte a brüsszeli világkiállítás Diplôme d'honneur díját, majd a témájául szolgáló Mohácsra került, mivel a Baranyai megyei Tanács megvásárolta a város számára, ahol máig a Városháza közgyűlési termének impozáns dísze.

 

Helyszín:

 

 

Filmhíradó:

Farsangi jelmezes felvonulás Mohácson. Magyar Híradó 160/1. (1927. március)

Farsangi felvonulás Mohácson. Magyar Világhíradó 888/7. (1941. február)

Farsang Mohácson. UMFI Magyar Filmhíradó 1952/5. (1949. március)

Busó farsang. Csak röviden… Magyar filmhíradó 9/7. (1955. március)

Gobelin-készítés (Pillanatképek). Magyar Filmhíradó 36/6. (1957. szeptember) 

Forrás:

http://www.mohacsibusojaras.hu/

Frankovics György: Asszonyfarsang és busójárás. Honismeret 2007/1. 49-56.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhiradok.blog.hu/api/trackback/id/tr4712272527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása