Filmhíradók Online

Búcsú a farsangtól

A Műegyetemi Evezős Club bálja

2018. február 16. - filmhiradok

1936. február 15-én a Hungária Szállóban rendezték meg a Műegyetemi Evezős Club hagyományos farsangi bálját. A mulatság a 30-as évek népszerű, fővárosi „elite” báljai közé tartozott, mely elsősorban a fiatal, bevállalósabb közönséget mozgatta meg. Az estélyt a vendégek rendkívül ötletes jelmezei tették különlegessé, melyekhez hasonlót sehol máshol nem lehetett látni ilyen vidám változatosságban.

Búcsú a farsangtól (MFI/627) from Magyar Nemzeti Filmarchívum on Vimeo.

 Az érkező közönséget a hagyomány szerint minden alkalommal az egyforma jelmezt viselő rendezőgárda fogadta. A jelmez évente változott, 1936-ban éppen szálas evezősöknek öltözött a csapat, ahogy ez a film elején is látszik. A társaság kulcsfigurái Morvay Gábor bálelnök, Véssey Ferenc MEC elnök, Neudert Egon ügyvezető elnök, Say Kornél, Szilágyi Géza és Kappéter István voltak. A bált a jelmezesek színpompás felvonulása vezette be, majd megkezdődött a reggelig tartó tánc. A báli kellékek között különösen fontos volt a táncrend, melyet az est után örök emlékként őriztek a hölgyek. Ennek formája szintén évről évre változott, hiszen a mulatságok szervezői komolyan versenyeztek abban, hogy ki tud meglepőbb, ötletesebb táncrenddel előállni. Az igazán exkluzív estélyeken ez akár egyfajta drágakövekkel kirakott ékszer is lehetett, de a MEC báljának lehetőségei azért szerényebbek voltak. A filmen látható kisasszonyok ezen a napon a klub színeivel díszített, elegáns báli kendő formájában vehették át a táncrendjüket.

mec_bal1935.JPG

A MEC előző évi mulatságáról így írt a Színházi Élet:

Elképzelhető-e igazi farsang jelmezesbál nélkül? Azt hisszük nem. A budapesti farsang mégis csak egyetlenegy állandó jellegű elit-álarcosbált produkál és ez a Műegyetemi Evezős Club bálja. Tradíciósan övéké a farsang utolsó szombatja, amikor jókedv és bohóság csúcspontjukon állanak […] A bál tudniillik felvonulással kezdődik. Előbb a belső emberek és a jó ismerős leányok, később a többi vendégek következnek. Se vége, se hossza a nevetésnek, találgatásoknak, senki se tudja senkiről, ki kicsoda, mert pláne a leányok számára szigorúan kötelező a jelmez és álarc. Táncosok a közismert »pendlizés« alapján kegyelmet nyernek és jöhetnek frakkban is, ám álarc nélkül ők se. Minden farsangon más és más, de mindig egyöntetű jelmezben jelenik meg a rendezőség. Tavaly tengerészkadett uniformist viseltek. Hogy az idén mit öltenek majd magukra, az már azután valóban titok. Egy álarcosbál meglepetéseit talán még sem illik előre beárulni!

bali_naptar1936_ujsag.JPG

 A fenti naptárból is látható, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó báli évad rendkívül zsúfolt programját nem lehetett egyszerű koordinálni. A szervezést annyira komolyan vették, hogy 1933-ban megalakult az úgynevezett „Bálközi Blokk”, mely az egyes bálok képviselőit tömörítette.

elitbal.JPG

Bár a munka nem volt mindig intrikáktól és konfliktusoktól mentes, a bálelnökök végül mégis ezen a körön belül egyeztettek a dátumokról, arról, hogy a bevételeket milyen jótékony célra fordítsák, és általában is felügyelték a rendezvények színvonalát. A Bálközi Blokk elsősorban a legfontosabb, elitbál címet viselő rendezvényekkel foglalkozott, de ezeken kívül önállóan is létezett sok kisebb mulatság, rendszeresen megrendezett társasági vacsora vagy teadélután. A filmhíradó minden szezonban más bált látogatott meg, hiszen a szerkesztőknek volt miből válogatni, így anyagai izgalmas körképet nyújtanak a két világháború közötti farsangi világról.

bal02.JPG

Egyéb fontos bálok a korszakban:

BEAC-bál: a Pázmány Péter Tudományegyetem sportklubjának bálja, jellemzően sport tematikával.

Jogászbál: hagyományosan a báli szezon első szombatján, itt mutatták be a legtöbb elsőbálos leányt. Börtön-tematikájú bárjában fegyenceknek öltözött kiszolgáló személyzet dolgozott.

Szent István-bál: 1929 óta az arisztokrácia kedvenc eseménye a báli szezonban.

A Katolikus Társaság bálja: nagy hagyományokkal bíró, konzervatív értékeket képviselő, elegáns bál Vigadóban. Itt táncoltak először jelmezes magyar táncokat.

Emericana-bál: a Foederatio Emericana, azaz a katolikus főiskolai és egyetemi diákszövetség bálja. Elegáns, vezető értelmiségieket és arisztokratákat vonzó rendezvény.

Közgazdász-bál: régi idők magyaros hangulatú mulatságait idézte. 1930 és 1935 között nem rendezték meg, de ekkor újjáéledt a hagyomány.

Gyógyszerészbál: nagy fantáziával megszervezett, gyógyszerész és orvosi tematikájú bál.

Atléta-bál: a szezon egyik legnépszerűbb, legzsúfoltabb eseménye, nagy jazz-zenekarral, a MAC szervezésében.

Evangélikus táncestély: az evangélikus közösség legfontosabb farsangi rendezvénye. Érdekessége, hogy nem voltak háziasszonyai, csak házikisasszonyai, akik októbertől júniusig minden hónapban két vasárnapon kedélyes teadélutánt tartottak.

„Tavasz a télben” bál, röviden Tétété: a Velencetavi Vitorlás Club bálja. Azokat a fiatal lányokat is bemutatták itt előzetesen, akik csak a következő évben lettek hivatalosan bevezetve. Állítólag ez a bál hozta össze a legtöbb partit a farsangok alatt. A mulatságot 1935-ben Walt Disney tematikával tartották mert a filmes cég ugyanabban az évben bemutatott egy filmet, melynek címe megegyezett a bál nevével.

Mintabál: az elit bálok közös bálja. A bálelnökök nyitják meg, a Bálközi Blokk tagjai saját báljaik házikisasszonyaival jelennek meg. Kicsi, de nagyon nagy presztízsű rendezvény. Minden bálból legfeljebb 15 lány látogathatta, akiket a bálelnökök válogattak ki. A meghívott gavallérokat a háziasszonyok rostálták. A bárt a különböző elit bálok jelképei díszítették, a bevételt felajánlották a Vörös Keresztnek.

(Forrás: Színházi élet, Farsangi Kalendárium, 1935)

 

(Forrás: Fortepan, képszám: 32580évszám: 1930)

Hely:

 

Híradó:

Ötletes jelmezekben vidám közönség táncolt a Műegyetemi Evezős Club álarcosbálján. Magyar Világhíradó 627/4. (1936. február)

Forrás (Arcanum.hu): 

Megalakult az elitbálok kartelje. 8 Órai Ujság. 1933. október 11. (19. évf., 231. sz.) 3.

Báli naptár 1936. Ujság. 1935. december 29. (11. évf., 296. sz.) 29.

A Legszebb bálok revüje. Farsangi Kalendárium melléklet. Színházi Élet. 1935/2 82.

Pesti Hírlap, 1936. február 14. (58. évf., 37. sz.) 16.

Műegyetemi Evezős Club Bálja. Pesti Hírlap. 1936. február 16. (58. évf., 39. sz.) 10.

Műegyetemi Evezős Club Bálja. Pesti Napló.1936. február 18. (87. évf., 40. sz.) 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhiradok.blog.hu/api/trackback/id/tr7713672024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása