Filmhíradók Online

Karácsony Pesten

2017. december 17. - filmhiradok

Talán a legkorábbi mozgókép, amely a fővárosi karácsonyi készülődést örökíti meg, az alábbi 1928-as filmhír. A néma felvételeken egy fenyővásárt látunk, ahol a vevők figyelmesen válogatnak a különböző fajtájú és méretű fák között, melyekkel hamarosan otthonaikat díszítik. A felvétel helyének meghatározásában segít a Duna-partot mutató kistotál, és az, hogy a háttérben még jól látható a régi Erzsébet híd sziluettje. Az eladók minden bizonnyal a Pesti alsó rakparton, az Erzsébet és Szabadság hidak között kínálták illatos portékájukat.

A filmhíradó magyarázó szövege szomorú tartalommal tölti meg ezt a kedves életképet. Arról tájékoztatja a nézőt, hogy a trianoni döntés óta importálni kell Erdélyből és a Felvidékről a fenyőfákat, noha korábban ugyanezek a fák itthonról elégítették ki a keresletet.

karacsony.JPG

 

 

A trianoni határokon túlról érkező fák szimbóluma éveken át újra és újra felbukkan a karácsony környékén vetített hírekben. Az alábbi 1931-es tudósításban ugyan már kevésbé közvetlenül, hanem egy vevő és eladó között párbeszédbe fogalmazva kerül elő a téma. A vásár mit sem változik a két évvel korábbihoz képest, de az operatőr próbálja kreatívan megoldani a rutinfeladatot. A felvételek egy részét valószínűleg egy mozgó villamos ablakából készíti, így a kocsizással teszi dinamikussá a látványt. Csakúgy, mint az előző hírben, a forgatási helyzethez nem szokott lakosok itt is hosszan néznek a kamerába, sőt, egyikük vidáman integet az operatőrnek.

A filmhíradók persze azt is megmutatják, hogy mi kerül a fa alá, sőt, olykor azt is, hogy az hogyan készül. Az alábbi tudósítás például egy játékkészítő műhely munkájába enged bepillantást, ahol a szakember felügyelete mellett dolgozó hölgyek magyaros ruhába öltöztetett babákat és egyéb kedvenceket készítenek.

A következő hír már a karácsonyi bevásárlást örökíti meg, ami a felvételek szerint 1935-ben sem lehetett kevésbé stresszes, mint ma. Különlegesség, hogy ebben a tudósításban a főváros egyetlen mozgólépcsője is megtekinthető használat közben, mely az akkor még teljes pompájában ragyogó Corvin Áruház emeleti játékbirodalomába vezet.

corvin.JPG

Az alábbi képsorok játéktörténeti szempontból is érdekesek, mert érdekes metszetet adnak arról, melyek voltak a legnépszerűbb újdonságok, aminek 1937-ben a fa alatt örülhettek a gyerekek.

Ez az 1940-es filmhír ugyanazokat a csillogó gyerektekinteteket őrzi, a játékok azonban kissé megváltoznak. A szokásos babák és kisvonatok mellett megjelennek a harci járművek modelljei, és a terepasztalon futó miniatűr tank már lőni is képes. A kommentár szerint a „technika csodálatba ejti” az apróságokat, de ha az arcokat jobban megfigyeljük, ámulat helyett inkább riadalmat látunk. A békés játékok közé befurakodó játékfegyverek komor hangulata már a háború árnyát veti a karácsony mesevilágára. A kisfiú, aki spontán felkiáltással arra kéri társát, hogy inkább ne lőjön, a filmhíradók egyik meghatóan őszinte pillanatát produkálja

Hely:

Corvin Áruház

 

Fenyővásár a Pesti alsó rakparton

 

 Filmhíradó:

Karácsonyfavásár a Duna-parton. Magyar Híradó 252/3. (1928. december)

Karácsonyfavásár a Duna-parton. Magyar Világhíradó 408/2 (1931. december)

A magyar hölgy-társadalom mozgalmat indított a magyar játékipar fejlesztésére. Magyar Világhíradó 461/4. (1932. december)

A közönség megkezdte a mikulási és karácsonyi ajándékok bevásárlását. Magyar Világhíradó 615/2. (1935. december)

A fővárosi nagyáruházak karácsonyi játékcsodái. Magyar Világhíradó 720/3. (1937. december)

Játék ország. Magyar Világhíradó 877/9. (1940. december)

Forrás:

A Pesti Hirlap Nagy Naptára, 1930 (40. évfolyam) 13. o. - A Corvin Áruház képe

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhiradok.blog.hu/api/trackback/id/tr9113507813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása