Filmhíradók Online

Hőhullám a Balatonnál

2015. augusztus 16. - filmhiradok

Rendkívüli kánikula vagy átlagos strandszezon? Mi sem lehetne hitelesebb tanúja a régi nyaraknak a filmhíradóknál. A trianoni terület-elcsatolások következtében elveszített fürdő- és üdülőhelyek fájó emlékét  a Bethlen-kormány tudatosan próbálta enyhíteni a Balaton népszerűsítésére szervezett kampánnyal a 20-as évek végén, amivel meglehetős sikert ért el. Nézzünk most néhány példát arra, hogyan múlatták az időt a forróságban a két világháború között, hiszen a Balaton már akkor és azóta is a Riviéra, ehhez semmi kétség nem fér.

Nyaraló proletárok a Balatonnál a Tanácsköztársaság idején kiadott Vörös Riport filmhíradó 1919 júliusi számában. Az operatőr jelenléte nagyobb kuriózum volt, mint a tó bármely látványossága, ezért nem véletlen, hogy a médianyilvánossághoz nem szokott, a propaganda kedvéért egyöntetűen proletárnak kikiáltott strandolók belenéznek a kamerába, sőt, láthatóan direkt neki produkálják magukat. 

 

Tovább

Boxtrott az új nyári őrület

Box és tánc? Lehetséges. 80 évvel ezelőtt az újpesti I. Számú Állami Polgári Leányiskola növendékei vidáman edzettek az augusztusi hőségben.

boxtrott01.JPG

Híradó:

Az újpesti I. számú állami polgári leányiskola növendékeinek újfajta testedző labdajátéka. MVH-597/2, (1935. augusztus)

süti beállítások módosítása