Pancsoló főváros

Budapesti strandok 1946-1948

2017. július 04. - filmhiradok

A nyári szezon filmhíradóinak kedvelt témája a strandok vidám, olykor meglehetősen frivol élete. A vízben pancsoló vagy éppen a parton sütkérező, elégedett látogatók úgy jelennek meg újra és újra a hírekben, hogy ábrázolásuk önmagában is hangsúlyozza a fürdő- és strandkultúra fontosságát.

A balatoni életérzés mellett a fürdővárosként aposztrofált Budapest viszi a prímet, melynek népszerű hullámmedencéi, derűs piknikei és modern attrakciói vizuálisan is hálás anyagot kínálnak. Ezek az összeállítások minden politikai rendszerben megjelennek, és míg képeik leginkább a fürdőruhadivat tekintetében változnak, a kísérőszövegben a tartalmi hangsúlyok eshetnek máshová. A koalíciós időszak fővárosi strandjainak világát például kiválóan érzékelteti az alábbi három hír.

1948-ban készült a következő film, mely a júliusi hőhullám idején követi a strandra menekülő fővárosi lakosokat. A kommentár elsősorban szociológiai adalékokkal szolgál – a Széchenyi Gyógyfürdőről megjegyzi például, hogy az leginkább az „élmunkások Eldorádója”, a Gellért Fürdő hullámmedencéjét látva pedig hozzáteszi, hogy bár korábban exkluzív helynek számított, ma már nyitva áll minden dolgozó előtt.

Kevésbé frekventált, de annál vidámabb a pünkösdfürdői strand, melyről 1946-ban készített híranyagot Zólyomi Gyula. Az operatőr ebben az esetben láthatóan legalább annyira élvezte a megbízást, mint amilyen jól szórakoztak a lencsevégre kapott fiatalok, mert az anyag egy egészen könnyed, bájos képekkel és erős portrékkal bőven megfűszerezett etűd lett.

punkosdfurdo01.JPG

A legérdekesebb hír talán mégis az az 1947 augusztusában publikált film, mely a Margit-szigeten már jól bejáratott, fizetőképes közönségnek szóló Palatinus után egy másik, spontán kialakuló fürdőhelyet fedez fel. A képeken létszik, amint a föld mélyéről feltörő, melegvizes forrás vizéből összegyűlt természetes tóban vígan dagonyáznak a fővárosiak. A víz körül hirtelen összetákolt, árnyékot adó sátrak között, mindenféle szolgáltatás és infrastruktúra nélkül is jóízűen eszegetnek és pletykálkodnak a fürdőzők. Az ominózus angyalföldi forrás nagy valószínűséggel a mai Dagály helyén található Béke-kút, amelyre alig egy évvel később ráépítették az új fürdőkomplexumot. A filmhír talán a kiépítés előtti utolsó pillanatot örökíti meg a maga ritkán látható természetességében. Bővebben a hely régmúltjáról: itt.

A hír készítője Forgács Ottó és az iskolateremtő operatőr, Illés György, akinek nevét később olyan játékfilmek tették halhatatlanná, mint a Budapesti tavasz, a Ház a sziklák alatt vagy éppen Az ötödik pecsét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép: Az angyalföldi Béke-kút ma

Filmhíradó:

Budapest – Fürdőváros. UMFI Magyar Filmhíradó 21/7. (1948. augusztus)

Strandolás Pünkösdfürdőn. MAFIRT Krónika 32/8. (1946. augusztus)

Forró nyári nap Budapesten. MAFIRT Krónika 80/5. (1947. augusztus)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhiradok.blog.hu/api/trackback/id/tr3912639649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.