Filmhíradók Online

7 menyasszony 7 legénynek

2017. június 16. - filmhiradok

1958. október 11-én tizennégyszer hangzott el a boldogító igen Mezőtúron, ahol egyszerre 7 boldog pár fogadott örök hűséget egymásnak ezen a napon. A lagzira ezernél is több vendéget vártak, a tanácsházán tartott lakomához 45 birkából készült birkapörkölt, megszámlálhatatlan csirkét, pulykát és kacsát vágtak, de nem hiányzott a töltött malac és a 10 hekto bor sem, melyet az éppen 10 éves jubileumát ülő Petőfi TSZ ajánlott fel a jeles alkalomra. A fiatalok maguk is a 2300 holdon gazdálkodó szövetkezetben dolgoztak, hovatovább annak segítségével találtak egymásra, ahogy azt az esküvőn megjelenő Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke, köszöntő beszédében külön kiemelte. Az emlékezetes eseményen a talpalávalót Kiss Dezső és 35 tagú vonós zenekara szolgáltatta, a híradó pedig megőrizte nekünk az egyik különleges alföldi lakodalmas étel, a csigaleves képeit, amely tulajdonképpen csigatésztáról kapta nevét, és egy 19. századi forrás szerint azért volt különösen drága étel, „mert a csigacsináló asszonyok a lakodalom előtt való héten (sok) bort megittak.”

A friss házasok neveit így sorolta a Népszabadság korabeli száma:

Molnár Sándor és Csurgó Zsuzsi, Takács Sándor és Szőllősi Zsuzsi, Szabó Ferenc és Szőke Irén, Varga Sándor és Kerékgyártó Irén, Szappanos Sándor és Gál Rozika, Csépes Sándor és Lévai Teri, Csontos Ferenc és Csuka Eszti.

A nyomtatott sajtó 1958 után is rendre visszatért a hét házaspár sorsának bemutatásához. Az újságírók időről időre meglátogatták őket, a Népszabadság tollnoka pedig még a tizedik házassági évfordulón is felkereste a települést, hogy tudósítson életükről. Beszámoltak időközben született gyermekeikről, előmenetelükről, és arról, hogy két kivétellel megmaradtak a TSZ kötelékében.

Egy dolog minden párnál megegyezett, mégpedig az, hogy a házasság után a feleségekből egytől egyig háztartásbeli vált, amit a Népszava csalódott szerzője a következőképpen kommentált: „Mert itt Mezőtúron az esküvő még »otthon maradj”«-ot is jelent a lányoknak. A tsz vonzóereje még nem tudta legyőzni az »asszony, maradj a fakanálnál!« hagyományt, melyet mi örökségül vállalni nem kívánunk…”

mezotur_parok.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mezőtúri Városi Tanácsház a Berettyóval (kép forrása: itt)

A hír különlegességét mutatja, hogy angol kommentárral a British Pathé hírarchívumában is megtalálható. Az anyag kuriózumként, szórakoztató színes hírként kerülhetett a nyugat-európai filmhíradók közé, az ügynökségek között fennálló cserekapcsolat révén.

 

 

Helyszín:

Mezőtúr, Kossuth Lajos tér 1., 5400

Filmhíradó:

Hét jegyespár [Mezőtúron] Magyar Filmhíradó 42/3. (1958. október)

Forrás:

P. F. : "Vőfélyek a Parlamentben." Népszabadság, 1958. október 4., 2.

Major Lajos: "Hétszeres lakodalom Mezőtúron." Népszabadság, 1958. október 14., 9.

Légrády Eszter: "Hétlakodalmasok hétköznapjai." Népszava, 1962. augusztus 19., 7.

Major Lajos: "Hét házasság története." Népszabadság, 1968. október 5., 6-7.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhiradok.blog.hu/api/trackback/id/tr4912600923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása